More

  ESET – threat landscape-ul 2020 modificat de pandemie

  De curând, cei de la compania de securitate cibernetică ESET au publicat primul lor threat-report trimestrial. Cum era de așteptat, și cercetătorii lor susțin că pandemia de SARS-CoV-2 a fost principalul game-changer al primului trimestru din anul 2020.

  Pandemia a fost cea care a plasat populația globală în lockdown, ceea ce a cauzat ca angajatorii lor să se reorienteze către telemuncă. Creșterea cererii pentru accesul remote și aplicații de videoconferințe au provocat cybercrime-ul să se adapteze noilor cerințe.

  Mai multe depre telemuncă și o listă utilă cu aplicații ce pot fi folosite pentru munca de acasă găsiți aici.

  Evoluția amenințărilor cibernetice în Q1 2020

  Cercetătorii ESET au detectat o creștere a campaniilor de scam și distribuție de malware, care au folosit pandemia ca momeală. Campaniile au exploatat temerile oamenilor și dorința lor de a fi informați, transformându-le în venituri pentru partea de cybercrime.

  Unele amenințări, precum cele web, au cunoscut o creștere notabilă în primul trimestru. Stalkerware-ul a continuat să fie popular în trimestrul I 2020. Pe de altă parte, unele tipuri de amenințări, precum cele ce fac cryptomining și malware-ul pentru sistemele Android, au fost mai puțin detectate în trimestrul I 2020.

  La secțiunea Statistics & Trends sunt prezentate mai multe detalii despre cele mai frecvente detecții de malware, downloadere, banking malware, ransomware și cryptominere, spyware & backdoor-uri, exploit-uri, amenințări pentru dispozitivele Mac și Android, IoT security și, cum spuneam și înainte, amenințări web, email și stalkerware.

  Treat-report-ul ESET face referire și la alte amenințări: detaliază descoperirile recente referitoare la noile campanii ale Winnti Group și Turla, vorbește despre vulnerabilitatea KrØØk – necunoscută, până nu demult, care afectează criptarea a peste un miliard de device-uri Wi-Fi și detaliază tehnicile de obfuscare în noul modul de cryptomining al botnet-ului Stantinko.

  kr00k-scheme

  Raportul poate fi citit integral aici.

  Ne propunem să îți livrăm subiecte interesante din cybersecurity, așa că ne poți urmări pe Twitter ca să fii la curent cu ultimele știri și noutăți în securitate cibernetică.

  Ultimele articole

  Articole similare