CJ cluj

Săptămâna trecută, joi 6 mai 2021, website-ul Consiliului Județean Clujwww.cjcluj.ro a fost victima unui atac cibernetic, afișând pe pagina principală următorul mesaj:

"Toate fisierele au fost encriptate si un backup al site-ului a fost salvat
Daca vreti ca baza de date si fisierele site-ului sa nu ajunga public
Pe internet, aveti de platit o suma
Trimiteti 100$ USD in bitcoin la adresa urmatoare
17chKAEtUcTLfXF6kD9Zq9tPY1pbL1cPK6"

După cum se poate vedea și aici:

https://web.archive.org/web/20210506111205/https://www.cjcluj.ro/

Suma solicitată de atacator în mesajul de răscumpărare pentru decriptare a fost de 100$, respectiv echivalentul a 0,0017 în Bitcoin. Valoarea este mai degrabă una simbolică, ceea ce ar putea justifica intenția de afirmare a autorului.

Cine e este atacatorul ?

După câteva căutări pe Internet, se pare ca atacatorul Mewoless este cunoscut pe social media și cu alias-urile Meowless1337 sau Lord VixxeN.

Reprezentanții Consiliul Județean Cluj au revenit ulterior cu o poziție publică:

Site-ul Consiliului Județean Cluj a fost, în cursul zilei de joi, 6 mai 2021, victima unui atac cibernetic. Practic, a fost atacat serverul care găzduiește site-ul Consiliului Județean. Specialiștii instituției au identificat vulnerabilitatea şi au acționat în vederea remedierii situației. În momentul de fată se desfășoară procesul de recuperare a datelor, existând o copie de rezervă a site-ului. Acesta a redevenit, de altfel, funcțional, în prezent intervenindu-se pentru optimizarea funcționării”.

Sursa citată a precizat că toate datele postate pe site-ul Consiliului Județean Cluj au un caracter public, nepunându-se în niciun fel problema punerii în pericol a unor date cu caracter personal.

Site-ul Consiliului Județean nu gestionează niciun fel de date cu caracter personal. Pentru un plus de siguranță, începând chiar din cursul acestei zile, site-ul Consiliului Județean Cluj va fi găzduit pe un alt server, cu condiții de siguranță net superioare. Fiind vorba despre o infracțiune, Consiliul Județean va sesiza instituțiile abilitate”, au mai transmis oficialii instituției.

Update: În dimineața zilei de 12 mai 2021 (la o săptămână după atac) site-ul instituției era indisponibil.

Autor articol: nullpwn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.