More

    Sfaturi utile pentru siguranța ta online

    Fie că vrem să tragem cu ochiul pe rețelele de socializare, să trimitem mesaje email, să facem cumpărături sau pur și simplu să citim presa, ne dorim să fim în siguranță și datele noastre să nu ajungă în mâinile cui nu trebuie.
    Ca să vină în sprijinul nostru, cei de la Google au realizat un ghid în care au adunat câteva sfaturi și recomandări pentru parole mai puternice, protejarea dispozitivelor, evitarea tentativelor de phishing și navigarea sigură pe internet.

    1. Utilizați parole puternice

    Crearea unei parole puternice reprezintă pentru unii o provocare dar este una dintre cele mai importante măsuri pe care le puteți lua pentru a vă proteja conturile online. Puteți alege o frază mai lungă și creați o parolă din prima literă a fiecărui cuvânt. Pentru ca parola să fie și mai puternică, folosiți cel puțin opt caractere, deoarece cu cât parola este mai lungă, cu atât este mai greu de ghicit.

    2. Folosiți parole unice pentru fiecare cont

    O greșeală frecventă pe care am întâlnit-o de-a lungul timpului este folosirea aceleiaşi parole pentru protejarea mai multor conturi, sau mai rău, a tuturor conturilor înregistrate online. Este o greșeală uriașă! Practic, este ca folosirea aceleiaşi chei pentru ușa de la casă, de la mașină și de la seif. Dacă cineva poate deschide una dintre uși, cu siguranță le va putea deschide pe toate.

    3. Actualizați periodic aplicațiile software utilizate

    Periodic, în aplicații software populare sunt identificate vulnerabilități care pot fi exploatate de atacatori pentru compromiterea calculatorului tău. Odată ce sunt identificate, producătorii remediază aceste găuri de securitate prin furnizarea de actualizări regulate. De aceea este important ca toate aplicațiile pe care le folosești să fie la zi.

    4. Examinați cu atenție solicitările de informații cu caracter personal

    Recomand să vă gândiți de două ori înainte să vă introduceți datele personale într-un formular venit într-un email în care suntem anunțați că am câștigat “ultimul model de iPhone”. Atacatorii pot utiliza datele personale colectate pentru derularea de atacuri viitoare prin tehnici de inginerie socială sau alte mijloace.

    5. Verificați întotdeauna adresele URL sau linkurile suspecte

    Acest sfat vine în completarea celui anterior. Verificați întotdeauna link-ul din browser înainte să derulați o activitate precum introducerea datelor bancare deoarece s-ar putea să regretați mai târziu când se pe ecranul bancomatului va apărea mesajul “FONDURI INSUFICIENTE” și nu veți înțelege de ce.

    6. Verificați securizarea conexiunilor înainte de a introduce informații sensibile

    Dacă intenționați să introduceți informații sensibile, cum ar fi o parolă sau detaliile cardului de credit, asigurați-vă că aveți o conexiune sigură la site-urile pe care le accesați. Printr-o conexiune HTTPS navigați în siguranță, deoarece browserul sau aplicația dvs. se conectează sigur la site-ul pe care îl accesați. Am scris mai multe detalii în articolul despre extensia HTTPS Everywhere.

    7. Evitați păstrarea pe telefonul mobil a unor aplicații nefolositoare

    Cu cât mai puține aplicații rulează pe telefonul tău mobil, cu atât există mai puține potențiale vulnerabilități exploatabile de hackeri. Dacă instalezi o aplicație pentru rezolvarea unei sarcini punctuale, recomand dezinstalarea acesteia după ce a fost utilizată.

    8. Realizați copii de rezervă (back-up) cât mai multe și cât mai des

    În ceea ce privește protecția datelor, este bine să ne gândim la scenariul cel mai rău în care devenim victima unui atac cibernetic de tip ransomware, iar datele noastre sunt criptate. Ce facem atunci? Rezolvăm problema prin restaurarea unei copii backup, dacă avem așa ceva. De aceea este important să facem backup cât mai des și pe mai multe medii de stocare, deoarece și acelea se pot defecta.

    9. REPET – Utilizați parole puternice.

    Pentru ca parola să fie și mai puternică, folosiți cel puțin opt caractere, deoarece cu cât parola este mai lungă, cu atât este mai eficientă.

    Ultimele articole

    Articole similare