More

  Securitatea cibernetică nu este doar pentru profesioniști

  De la vremea în care toată interacțiunea informatică se limita la Yahoo și MSN, iar documentele electronice și PDF-urile păreau doar niște himere inaccesibile nouă, viața noastră a făcut tot mai mult tranziția în lumea digitală.

  Relația noastră cu internetul și lumea digitală nu trebuie să fie una tehnică și nici una în care să refuzăm vehement înțelegerea sistemelor și felului în care ele funcționează și interacționează. Varianta de preferat este aceea în care toți utilizatorii sunt interesați activ de lumea digitală și dedesubturile ei, dar și de metode și idei de bune practici în ceea ce ține de securitate și productivitate.

  Cybersecurity Dialogues este un eveniment organizat de Swiss Web Academy, în parteneriat cu NTT Data, și are loc în Sibiu, între 20 și 22 septembrie. Congresul a ajuns la cea de-a noua ediție și este un eveniment anual, non-profit, apolitic, neutru, non-marketing și non-tehnic, care permite un dialog internațional, pe probleme de securitate cibernetică, precum și soluții, strategii și comportamente pentru securitatea cibernetică.

  În calitate de speaker, misiunea mea la acest congres este aceea de a fi un soi de translator, care încearcă să le redea oamenilor – pe limba lor – această lume frumoasă și foarte bine țesută a securității cibernetice. Dacă îmi îngăduiți o analogie cu puțin umor, aș fi un soi de Prometeu care încearcă să le ofere utilizatorilor un mediu sigur și facil unde să înțeleagă cum funcționează securitatea cibernetică.

  Dezideratul pe care îl susțin în cadrul congresului este: „Conectivitatea ca un drept fundamental și securitatea cibernetică a moștenirii noastre digitale”. Vorbim despre cum întreaga amprentă digitală a vieții noastre trebuie protejată împotriva atacurilor cibernetice, dar și în cazul decesului și dezbatem ideea conform căreia accesul la internet trebuie să fie un drept fundamental, iar securitatea în tehnologie este o problemă – nu tehnică – ci de justiție socială.

  SecurityPatch.ro este un proiect care a pornit din dorința unor pasionați de securitate cibernetică, de a crea o platformă în limba română, pentru persoane care împărtășesc pasiunea pentru securitate cibernetică și au nevoie de o abordare clară a problemelor actuale.

  Platforma își propune să genereze un suport pentru pasionații de securitate cibernetică și de ce nu, să creeze o comunitate a pasionaților din domeniu, cu ajutorul căreia să provoace cât mai multe persoane din România să dezbată și să se gândească la temele de interes comun.

  Experiența practică a celor care facem parte din acest proiect, ne-a convins că dinamica domeniului impune și un grad ridicat de networking și învățare constantă, lucru ușor dificil atunci când ritmul cotidian nu îți permite. SecurityPatch mi-a facilitat accesul și participarea drept speaker la acest congres, dat fiind parteneriatul meu cu proiectul, parteneriat care sărbătorește deja timida vârstă de un an.

  Pentru mai multe informații despre congres, vă invit pe pagina evenimentului cybersecurity-dialogues.ro, iar pentru orice întrebări, vă invit să-mi scrieți pe instagram.com/andricolae (unde o să public și link-ul unde puteți urmări transmisiunea live a evenimentului) sau pe adresa redacției.

  Articol scris de: Andrei-Nicolae Căluțiu

  Ultimele articole

  Articole similare