More

  România are nevoie de propriile servicii de colaborare online şi videoconferinţă

  Odată cu generalizarea stării de pandemie, pe mapamond a crescut şi numărul de utilizatori ai aplicaţiilor de video conferinţă. Acestea sunt utilizate în companii pentru munca de acasă, de către şcoli şi facultăţi pentru continuarea anului şcolar şi în general de mai toată lumea care vrea să îşi vadă familia şi prietenii în aceste vremuri a distanţării sociale.

  Recent, Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) şi Mozilla au publicat rapoarte de securitate privind cele mai populare aplicaţii de videoconferinţă, colaborare online şi text chat. Rapoartele îşi propun să educe utilizatorii despre caracteristicile şi defectele acestor instrumente.

  Dependenţa de servicii externe

  Căutând prin cele două rapoarte se poate observa că lista de aplicaţii testate nu este exhaustivă iar concluziile sunt bune în linii mari. Personal am rămas profund mirat (deşi poate că nu era cazul) că nu am găsit aplicaţii româneşti pe listele lor şi nici la o căutare ulterioară folosind motorul Google nu am devenit mai cunoscător. Ce doresc să subliniez cu această constatare este că toate datele vehiculate prin aceste aplicaţii sunt, fie transferate prin servere externe ţării, fie criptate (mă refer la cheia de criptare sau la algoritmul utilizat) de aceleaşi companii care nu sunt din România sau sub incidenţa directă a legislaţiei naţionale. Mai departe se poate deduce acelaşi lucru despre log-urile acestor aplicaţii şi orice alt tip de metadate adunate de ele.

  Pe scurt, la momentul actual ţara noastă este dependentă de servicii externe de acest tip şi probabil că o viitoare digitalizare a serviciilor publice ar trebui să fie precedată de crearea unor servicii româneşti (sau măcar găzduite pe servere din ţară) de colaborare online şivideoconferinţă.

  Ne propunem să îți livrăm subiecte interesante din cybersecurity, așa că ne poți urmări pe Twitter ca să fii la curent cu ultimele știri și noutăți în securitate cibernetică.

  Ultimele articole

  Articole similare