Guvernul interzice achiziția și utilizarea de antivirus rusesc. Amenzi între 50.000 și 200.000 lei

Sfârșitul anului 2022 întregește tabloul legislativ al României la capitolul securității cibernetice, domeniu tot mai pronunțat în plan geopolitic odată cu războiul Trump – Huawei și continuat în conflictul militar Rusia – Ucraina. Noua lege reprezintă un proiect inițiat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, intrat în dezbatere la Senat în 15 septembrie 2022 și adoptat de Camera Deputaților pe 23 noiembrie 2022.

În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorități și instituții publice să schimbe soluțiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic.

Legea își propune să interzică achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse, în contextul în care la nivel european state membre UE au interzis expres produsele și serviciile Kaspersky Lab și ale companiei Group-IB deoarece cele două entități permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice în care le sunt instalate programele software.

Noua lege interzice autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local “să achiziționeze și să utilizeze produsele și serviciile software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federația Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federația Rusă sau al cărei capital este constituit cu participație provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federația Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federația Rusă”.

Interviu audio EuropaFM cu ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Astfel, până la data de 31 decembrie 2026 este interzisă achiziționarea, instalarea și utilizarea de către autoritățile și instituțiile publice a următoarelor produse și servicii software provenite direct sau indirect din Federația Rusă:

  • produse privind securitatea dispozitivului, securitatea punctului final;
  • aplicații și programe software de detecție antivirus;
  • aplicații și programe software anti malware, firewall pentru aplicații web, firewall-as-a-service;
  • rețele virtuale private;
  • sisteme de detecție și răspuns pentru Endpoint-uri;

Legea prevede sancțiuni contravenționale între 50.000 lei și 200.000 lei pentru instituțiile care se abat de la noile prevederi.

Deși în spațiu public nu au fost identificate date recente privind cota de piață a companiei Kaspersky pe segmentul antivirus în România și Uniunea Europeană, cel mai probabil că noua lege va afecta veniturile, oferind marjă de creștere rivalilor precum Bitdefender, Nod32, Norton sau Avast. Pare că scenariul sancțiunilor ce au vizat produsele Huawei se va repeta și în cazul Kaspersky.

Descarcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.