More

  Extensia “No Script”

  Extensia a fost lansată în data 13 mai 2005 fiind creată de către Giorgio Maone, dezvoltator software și cunoscut ca hacker originar din Italia, membru al Mozilla Security Group. La aceea vreme, NO SCRIPT a introdus un concept inedit potrivit căruia un add-on de browser putea intercepta și bloca încărcarea sau executarea codului JavaScript periculos sau nedorit.

  De-a lungul anilor, extensia a devenit foarte apreciată în rândul persoanelor preocupate de confidențialitate și securitate în mediul online, fiind încorporată implicit și în browser-ul TOR, special conceput pentru păstrarea anonimității în mediul online și accesarea dark web-ului.

  Până în aprilie 2019, extensia NO SCRIPT putea fi utilizată doar împreună cu browser-ul Mozilla Firefox, iar după aproape 15 ani aceasta a fost actualizată pentru a putea fi utilizată pe browser-ul dezvoltat de Google, Chrome.

  Ce avantaje ne aduce utilizarea unei astfel de extensii?

  • blocarea automată a Javascript, Flash, jQuery și a altor conținuturi executabile, și stopează redirectarea automată a utilizatorilor către domenii/ website-uri rău intenționate având astfel un rol de prevenție a infectării utilizatorilor prin exploatarea unor vulnerabilități mai mult sau mai puțin cunoscute;
  • protejează utilizatorul împotriva atacurilor de tipul cross-site scripting (XSS), cross-zone DNS rebinding / Cross-site Request Forgery (CSRF) și tehnicilor de Clickjacking.

  Ce nu face această extensie?

  • nu blochează în totalitate reclamele nedorite ce pot fi afișate pe website-urile vizitate, acţiune pentru care pot fi folosite extensii suplimentare (ex. Ghostery, …).

  Dezavantaje?

  • extensia blochează automat întreg conținutul unui website vizitat, dacă acesta nu a fost definit în prealabil ca fiind de încredere (trusted). În acest caz, utilizatorul trebuie să execute o acțiune suplimentară (2 click-uri) pentru dezactivarea restricțiilor impuse website-ului în vederea accesării conținutului dorit, ceea ce, pentru unii utilizatori poate fi o problemă.

  Extensia poate fi descărcată de aici.
  Dacă extensia ți se pare utilă sau deja o folosești, te rog să ne transmiți un feedback la [email protected].

  Ultimele articole

  Articole similare