More

  Directiva PSD2 – noile reglementări ale plăților electronice

  Payment Service Directive 2 este o directivă a Uniunii Europene ce se aplică serviciilor de plăți electronice. Directiva are rolul de a securiza plățile în online într-un concept de “open banking” și permite intrarea pe piața bancară a unor noi jucători de servicii de plăți: “third party payment service providers” (TPP). În acest fel este eliminat monopolul de pe piața plăților deținut de organizațiile de carduri.

  Principalele modificări aduse de Directiva PSD2 sunt:

  • mecanisme de autentificare puternică a clienților (SCA – strong customer authentication) pentru plățile electronice
  • crearea accesului pe piață pentru TPP licențiați
  • accesul terților la date, evident, cu consimțământul consumatorilor
  • o acoperire geografică mai mare. PSD2 reglementează inclusiv tranzacțiile în care doar una dintre părți se află pe teritoriul UE
  • creșterea competiției pe piața plăților electronice

  Modificările aduse permit furnizorilor de plăți să acceseze datele bancare ale clienților prin intermediul interfețelor de programe sau API – Application Programming Interface.

  Directiva a intrat în vigoare în anul 2018, însă prevede o implementare treptată a modificărilor în țările Uniunii Europene. Un pas important a fost în septembrie 2019 când a intrat în vigoare regulamentul ce prevede autentificarea și accesul TPP (link spre el). Instituțiile financiare au dreptul la o perioadă suplimentară de tranziție, până la 31 decembrie 2020.

  Directiva propriu-zisă o puteți consulta aici.

  O descriere grafică a Directivei PSD2 a fost făcută de Consiliul European al Plăților și se poate vizualiza aici.

  Ultimele articole

  Articole similare