28 ianuarie – Data Protection Day

data-protection-day

În fiecare an, în 28 ianuarie, se aniversează Ziua Europeană a Protecției Datelor în toate țările membre ale Consiliului Europei. Anul acesta se împlinesc 39 de ani de la semnarea Convenției de la Strasbourg pentru protecția persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal. Convenția a fost primul instrument legal adoptat în domeniul protecției datelor. Mai multe detalii despre protecția datelor cu caracter personal și GDPR am scris aici.

De la adoptarea Convenției de la Strasbourg, protecția datelor cu caracter personal se confruntă cu noi provocări. Odată cu avansarea rapidă a tehnologiilor și interconectării informatice a sistemelor în cadrul cărora sunt prelucrate date cu caracter personal, datele sunt tot mai multe și devin tot mai dificil de protejat.

Problematica protecției datelor este omniprezentă în viața noastră: în relațiile de muncă, în cele cu administrația sau cu spitalele, în relațiile comerciale, mai ales în cele care presupun cumpărături online.
În fiecare an, în jurul datei de 28 ianuarie, se simte un boom al campaniilor media pe tema GDPR, chiar și Google ne-a avertizat că e Ziua Europeană a Protecției Datelor – prin iconița specifică inserată sub bara de căutare.

În România, de respectarea drepturilor oamenilor cu privire la protecția datelor personale se ocupă Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – un link către site-ul lor găsiți aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.