În contextul pandemiei generate de noul coronavirus, cunoscut și sub denumirea SRAS-CoV-2, guvernul israelian propune o mișcare inteligentă prin dezvoltarea unei aplicații mobile care se dorește a fi un instrument de luptă împotriva răspândirii răspândirii virusului. Aplicația se numește “HaMagen” (“scut” în ebraică) și propune o soluție simplă ca răspuns la pandemie, bazându-se pe tehnologia accesibilă tuturor ce dețin un smartphone. Am să prezint în 4 pași cum funcționează de fapt aplicația. Modul de funcționare al aplicației HaMagen este descris și în acest infografic frumușel care poate fi descărcat de aici.
- După ce aplicația este descărcată din magazinul de aplicații Google Play sau AppStore, aplicația se instalează pe telefonul utilizatorului și startează stocarea istoricului locațiilor în memoria LOCALĂ. Este promisă stocarea informației doar pe dispozitiv și faptul că aceasta nu părăsește memoria telefonului
- De câteva ori pe zi, aplicația descarcă de pe serverele Ministerului Sănătății israelian informații referitoare la traseele de deplasare ale persoanelor diagnosticate de autorități cu COVID-19
- Istoricul locațiilor (stocat local) este comparat cu coordonatele GPS ale traseelor parcurse în ultimele 14 zile de persoanelor infectate cu coronavirus
- În situația în care locațiile stocate pe telefonul utilizatorului se suprapun cu cele preluate de la pacienți depistați ca fiind infectați, sunt declanșate alerte și notificări pentru informare.
Pentru transparentizarea întregului demers și pentru eliminarea suspiciunilor de dublă utilizare a aplicației HaMagen de guvernul israelian (monitorizare la pachet), codul sursă al aplicației, atât pentru Android cât și pentru iOS, este disponibil în format open-source pe platforma GitHub. Ministerul Sănătății israelian îndeamnă comunitatea de dezvoltatori la propuneri și sugestii de îmbunătățire.
Aplicația are în prezent peste 500 000 de descărcări și un rating de 3.3 (rezultat din peste 2000 de recenzii) în magazinul de aplicații GooglePlay, iar la instalare solicită accesul la istoricul de locații al ultimelor 14 zile din contul Google.
“In order to accurately determine your locations for the last 14 days, your location data must be enabled from your Google Account.”
În dezvoltarea proiectului, pe lângă Ministerul Sănătății, s-a implicat și Israel National Cyber Directorate, Tommer Zait, Guy Barnhart-Magen, Karin Kosowski, Inbar Raz și Ido Naor (de la KASPERSKY).
Și guvernele altor state precum Rusia, Turcia, Columbia, Marea Britanie, Spania, Polonia etc. au dezvoltat aplicații cu funcționalități similare. Lista completă poate fi găsită aici.
Credeți că în România ar fi utilă implementarea unei astfel de aplicații? Codul-sursă al celei din Israel este open-source și trebuie doar adaptat. Așteptăm feedback sau sugestii la adresa de email [email protected]