More

    Ghostwriter – știri false pe website-uri media legitime

    Campania de influenţă “Ghostwriter”

    Un raport al companiei de securitate FireEye precizează că un grup de hackeri denumit “Ghostwriter” a intrat fraudulos în sistemele de gestionare de conţinut al mai multor website-uri legitime de ştiri din Europa de Est pentru a publica ştiri false.

    Grupul de propagandă a diseminat aceste dezinformări începând cu anul 2017 (din ce se poate bănui la acest moment) pe teme cu accent pe subminarea NATO şi a trupelor americane din Polonia şi marea Baltică. Conţinutul fals a fost postat pe orice tip de mediu virtual, de la social-media la site-uri pro-Ruse.

    În anumite cazuri gruparea Ghostwriter a spart sistemul de gestionare al conţinutului al mai multor site-uri pentru a-şi publica propriile poveşti. Ulterior grupul a diseminat ştirile false efective prin e-mailuri alterate (e-mail spoofing), conturi de social media sau alte site-uri care acceptă material generat de utilizatori.

    Campania de atac a ţintit site-uri media din Polonia şi Lituania, împrăştiind ştiri false despre agresiuni militare a SUA, despre militari NATO care răspândesc coronavirus şi alte narative precum plănuirea unei invazii a Belarus de către alianţă.

    La finalul raportului, FireEye atenţionează că, deşi în acest caz audienţa ţintită este limitată regional, astfel de tactici pot fi cu uşurinţă reutilizate şi în alte regiuni. Având în vedere paternul consacrat de migrare al acestui tip de operaţiuni cibernetice din Europa de Est către Europa de Vest şi SUA, această campanie merită o atenţie specială, mai ales ca urmare a apropierii alegerilor.

    Dacă v-a plăcut acest articol, sau dacă doriți să vă implicați în proiectul SecurityPatch.ro, ne puteți contacta pe FacebookTwitter sau pe adresa de email [email protected].

    Ultimele articole

    Articole similare