More

    Securitatea cibernetică în sistemul de educație din România

    În ultimii ani, securitatea cibernetică a devenit o prioritate majoră pentru entitățile din sectorul privat și mai ales pentru instituțiile publice din România. Acest lucru se datorează faptului că atacurile cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate și mai frecvente, iar daunele provocate de acestea pot fi uneori irecuperabile.

    Conform Bogdan PUTINICĂ – Country manager al Microsoft România, “securitatea cibernetică este un element esențial al strategiei Microsoft pentru România, iar dezvoltarea competențelor în acest domeniu este o prioritate actuală. Datele arată un decalaj în ceea ce privește competențele în acest domeniu între țări, astfel că este necesară o abordare coordonată din partea sectorului privat, academic și public din România pentru a dezvolta această forță de muncă în domeniul securității cibernetice.”

    Dat fiind acest context, este important ca elevii din România să fie educați despre cybersecurity, astfel încât să poată proteja sistemele informatice și datele personale împotriva atacurilor cibernetice.

    Educația despre cybersecurity în sistemul de educație din România

    Pentru a proteja România de atacurile cibernetice, este important ca elevii din România să studieze cybersecurity. Educația despre securitatea cibernetică ar trebui să înceapă încă de la vârste fragede, din școală primară, elevii având opțiunea să învețe despre expunerea datelor personale în mediul online, atacuri cibernetice, fenomenul deepfake, riscuri ce derivă din utilizarea rețelelor sociale și mai ales despre cum să se protejeze împotriva acestora și unde să le raporteze.

    Programe de pregătire în cybersecurity în România

    Așa cum probabil știți, la nivel mondial există un mare deficit de specialiști în domeniul cybersecurity, iar pentru a răspunde la această cerere în creștere, o varietate de instituții, inclusiv universități, școli postliceale, companii private și organizații guvernamentale au dezvoltat programe de pregătire în securitate cibernetică.

    Astfel, în România, programele de pregătire în cybersecurity sunt disponibile la diferite niveluri, de la cursuri de bază până la programe de masterat. Durata programelor variază, de asemenea, de la câteva luni până la câțiva ani.

    Iată o listă a programelor de masterat în cybersecurity la universități din România:

    Costul programelor de pregătire în cybersecurity variază, de asemenea, în funcție de instituție și de programul de studiu. Cu toate acestea, majoritatea programelor sunt accesibile, iar unele sunt chiar gratuite.

    Dacă sunteți interesat să obțineți o diplomă în cybersecurity, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti. În primul rând, ar trebui să luați câteva cursuri de informatică și matematică. În al doilea rând, ar trebui să vă familiarizați cu conceptele de securitate cibernetică. Acest lucru se poate face citind cărți și articole despre securitate cibernetică (precum cele publicate regulat pe SecurityPatch și de partenerii Hackout), urmărind cursuri online sau participând la conferințe și seminarii (precum conferința Cybersecurity Congress Romania, 9th edition Sibiu, September 20-22, 2023).

    Sursa imaginii: link

    Cursuri gratuite de cybersecurity cu certificare

    1) CyberStarter – program educațional gratuit care vizează reducerea deficitului de competențe în domeniul securității cibernetice. Demersul este susținut de:

    Conform website-ului cyberstart.ro, “programul cuprinde cursuri online deja consacrate (Cisco NetAcad, Microsoft Certified Fundamentals, LinkedIn Learning) și un curs intensiv compus din sesiuni live online cu instructor dar și sesiuni cu participare fizică.

    Parcursul educațional include și partea de validare a competențelor prin certificări recunoscute la nivel internațional și oportunități de angajare pentru participanți.”

    Link: https://cyberstart.ro/

    2) Cybersecurity Essentials curs gratuit, în limba engleză, se adresează celor care au parcurs cursul de Introducere în securitatea cibernetică și vor să obțină o certificare CCNA sau CyberOps Associate. Cursul se desfășoară online, pe platforma celor de la CISCO – Netacad, are o durată de 30 de ore, iar la final este obținută o certificare.

    Link: https://www.netacad.com/courses/cybersecurity/cybersecurity-essentials

    3) (ISC)² – Certified in Cybersecurity – CC curs gratuit cu certificare gratuită oferit de cei de la ISC (International Information System Security Certification Consortium). Cursul acoperă următoarele domenii: Security Principles, Business Continuity (BC), Disaster Recovery (DR) & Incident Response Concepts, Access Controls Concepts, Network Security și Security Operations. Conform prezentării cursului, Certified in Cybersecurity se adresează următoarelor categorii: IT professionals, Career changers, College students și Recent graduates. Deci doar să nu vrei să nu accepți oferta lor limitată la 1.000.000 de certificări. Da, ai citit bine, 1.000.000 de persoane, adică populația orașelor Iași, Constanța și Timișoara la un loc.

    Link: https://www.isc2.org/Landing/1MCC

    Acestea reprezintă doar câteva dintre numeroasele programe de master și cursuri gratuite de cybersecurity disponibile în țara noastră. Referitor la certificările cele mai populare în domeniul securității cibernetice precum CompTIA Security+, CISSP (Certified Information Systems Security Professional) sau OffSec Certified Professional (OSCP) părerile sunt împărțite: unii le consideră o risipă de bani, iar cei care de la HR, care fac recrutare le consideră esențiale, le transformă uneori în keyword-uri căutate în CV. Atât timp cât ești stăpân pe conceptele de bază din domeniul cybersecurity și simți o atracție față de securitate cibernetică, dă-i înainte și urmează-ți visul.

    Dacă ai cunoștință de alte resurse în domeniul securității cibernetice accesibile din România, ne poți scrie la [email protected].

    Ultimele articole

    Articole similare