More

    Primul deces documentat ca urmare a unui atac cibernetic

    Probabil că anul 2020 va fi ţinut minte şi ca anul în care a fost documentat primul deces al unei persoane cauzat de un atac cibernetic.

    Astfel, autorităţile Germane au declarat joi, 17.09.2020, că ceea ce pare să fi fost un atac cibernetic greşit direcţionat a cauzat căderea unor sisteme informatice ale unui spital major din Duesseldorf iar o femeie care avea nevoie de internare urgentă a murit după ce a trebuit să fie dusă în alt oraş pentru tratament.

    Funcţionarea sistemelor IT ale Clinicii Universitare din Duesseldorf fuseseră întrerupte de o săptămână iar spitalul a declarat că investigatorii au găsit sursa problemei într-un atac asupra unui punct slab din cadrul unui “add-on de software utilizat pe scară largă”, fără a identifica cu exactitate breşa.

    Ca o consecinţă a acestui atac, sistemele spitalului s-au prăbuşit în mod treptat iar unitatea sanitară nu a mai putut accesa datele necesare funcţionării, a fost nevoită să trimită pacienţii de urgenţă în alte părţi iar operaţiile programate au fost amânate.

    Oficialii spitalului au declarat că nu a existat o cerere concretă de răscumpărare, că nu există indicii că datele sale sunt pierdute iremediabil şi că sistemele sale IT sunt repornite treptat.

    Un raport oficial al ministrului justiţiei al statului Renania de Nord-Westfalia a precizat că 30 de servere ale spitalului au fost criptate şi că o cerere de răscumpărare a fost lăsată pe unul dintre acestea.

    Cererea, care solicita destinatarilor să ia legătura cu atacatorii dar nu indica nicio sumă de răscumpărare, era adresată Universităţii Heinrich Heine (la care spitalul din Duesseldorf este afiliat) dar nu spitalului în sine.

    Poliţia din Duesseldorf a luat legătura cu atacatorii, cărora le-a precizat că spitalul, şi nu universitatea, fusese afectat şi că pacienţii acestuia sunt în pericol.

    În consecinţă, atacatorii şi-au retras cererea de răscumpărare şi au furnizat cheia digitală pentru decriptarea datelor, fiind ulterior imposibil de contactat, conform raportului ministerului de justiţie.

    Procurorii germani au lansat ulterior o investigaţie împotriva unor autori necunoscuţi sub aspectul omorului din culpă deoarece un pacient aflat într-o condiţie critică, care trebuia să fie dus la spitalul atacat în prima vineri după atac, a fost trimis la un spital din Wuppertal, aflat la o distanţă aproximativă de 32 de km, fapt care a întârziat tratamentul acesteia cu o oră, cauzând moartea persoanei de gen feminin.

    Dacă v-a plăcut acest articol, sau dacă doriți să vă implicați în proiectul SecurityPatch.ro, ne puteți contacta pe [email protected]Ne găsești și pe Twitter sau Facebook.

    Ultimele articole

    Articole similare