More

    Ofertă la “raftul de malware din supermarket”

    Citeam zilele astea despre trendul fenomenului Malware-as-a-Service (MaaS) și am ajuns la raportul celor de la cybernews.com despre cât de simplu se poate cumpăra malware la prețuri începând cu 200 de lei (50$) dintr-un supermarket online. Nu e nevoie să ai super competențe tehnologice, nu trebuie să știi să programezi și nici nu trebuie “să cunoști pe cineva care știe pe altcineva” care te poate ajuta (cum merge treaba în piața drogurilor, care oricum a devenit mai puțin rentabilă decât piața cybercrime).

    Cât de simplu e să ai malware personalizat?

    Cei de la cybernews au scormonit prin forumurile și comunitățile din darkweb și au ajuns la concluzia că sunt disponibile aplicații malițioase gratis cu funcționalități basic, iar pentru 50$ poți obține chiar și ceva mai sofisticat. Băieții au mers mai departe de atât și au analizat ofertele listate pe cele mai populare 10 marketplace-uri din darkweb și au tras următoarele concluzii:

    • cumpărarea de malware este ușor de pus în practică, fiind un demers accesibil oricui este interesat și cu un portofel de Bitcoin;
    • obținerea unui malware este foarte ieftină, cu prețuri ce pornesc de la 50$ pentru o aplicație consistentă cu funcționalități avansate;
    • unii dezvoltatori de malware oferă chiar suport tehnic și actualizări pentru soluțiile comercializate. Da, ai citit bine, suport și actualizări!

    Pe de-o parte, prin internetul clasic pot fi accesate magazinele online, constituite în jurul unor comunități de hacking nu foarte ermetice, fără a fi necesare tool-uri speciale, abilități tehnice sau invitații în comunitățile respective.

    Pe de-altă parte, oferta de malware poate fi completată cu soluțiile exclusiviste, oferite spre vânzare în cadrul unor comunități online ermetice, accesibile doar de persoane cu skill-uri în zona de hacking, în baza unor invitații. Este de la sine înțeles că în acest caz nu mai discutăm de malware la 200 de lei. Prețul urcă în raport cu rafinarea și complexitatea funcționalităților oferite.

    Oferta de la “raftul de malware” din supermarket

    După cum bine știți, mediul online este departe de a fi reglementat de autorități, iar pe darkweb situația este mult mai complicată. Ca să vă faceți o idee, iată care este oferta de la “raftul de malware” din supermarket și lista de prețuri:

    Data stealers

    • preț: 50$-100$
    • suport tehnic disponibil

    Remote Access Trojan (RATs)

    • preț: 800$-1000$
    • suport tehnic disponibil

    Modular malware bots

    • preț: $400-600$ (funcționalități elementare)
    • preț: 2500$ (funcționalități avansate)
    • suport tehnic disponibil

    Troieni bancari

    • preț: 5000$
    • suport tehnic disponibil

    Ransomware

    • preț: 800$
    • suport tehnic disponibil

    Așa cum probabil v-ați dat seama, prețurile sunt accesibile, iar o astfel de unealtă poate face ravagii dacă este combinată cu o campanie de spam și elemente de inginerie socială bine gândite. Dacă ești depășit de situație, apelezi la suportul tehnic și problema se rezolvă.

    În altă ordine de idei, trăim vremuri interesante în care conceptul Malware-as-a-Service deschide oricărei persoane rău-intenționate noi orizonturi de obținere a unor fonduri în mod ilegal și al naibii de simplu.

    Dacă v-a plăcut acest articol, sau dacă doriți să vă implicați în proiectul SecurityPatch.ro, ne puteți contacta la adresa de email [email protected] sau pe Twitter.

    Ultimele articole

    Articole similare