More

    Fujitsu: Calculatoarele cuantice nu reprezintă încă o amenințare pentru criptare

    La începutul lunii ianuarie, Ziarul britanic Financial Times a publicat un articol în care a precizat că numeroși experți în securitate IT au evaluat afirmațiile cercetătorilor chinezi care spun că au găsit o modalitate de a trece de cea mai comună formă de criptare a datelor din mediul online (RSA-2048), folosind actuala generație a calculatoarelor cuantice. Specialiști din cadrul mai multor organisme academice și alboratoare de stat chineze au precizat că acest lucru a fost posibil datorită unui calculator cu doar 372 de qubiți (unitate de bază a calcului cuantic).

    Cercetările recente efectuate de Fujitsu sugerează că nu este cazul să ne panicăm (încă) în legătură cu faltul că datele criptate ar putea fi decodate prin intermediul unor sisteme avansate de procesare.

    În ianuarie 2023, specialiști din cadrul Fujitsu au efectuat teste folosind un simulator de 39 de qubiți pentru a evalua cât de dificil este pentru computerele cuantice să spargă criptografia RSA existentă. Cercetătorii au descoperit astfel că ar fi nevoie de un sistem tolerant la erori cu o scară aproximativ 10.000 de qubiți și 2.23 trilioane de porți cuantice pentru a sparge RSA – cu mult peste capacitățile chiar și ale celor mai avansate computere din lume în prezent. Aceștia au estimat, de asemenea, că ar fi necesar să se efectueze un calcul tolerant la erori timp de aproximativ 104 zile pentru a sparge cu succes RSA.

    Cercetarea arată că limitările tehnologiei actuale de calcul exclud posibilitatea acestei amenințări pe termen scurt, dar reprezentanții Fujitsu au anunțat că vor continua să evalueze în mod proactiv impactul potențial al sistemelor avansate, din ce în ce mai puternice, asupra securității criptografice, precum și eventuala nevoie de criptografie rezistentă la cuantică.

    Dr. Tetsuya Izu, director principal al Data & Security Research la Fujitsu Limited, a comentat: ”Cercetarea noastră demonstrează că informatica cuantică nu reprezintă o amenințare imediată pentru metodele criptografice existente. Cu toate acestea, nu putem fi nici noi mulțumiți. Lumea trebuie să înceapă să se pregătească de pe acum pentru posibilitatea ca, într-o zi, aceasta să transforme în mod fundamental modul în care ne gândim la securitate.”

    IBM a avertizat la rândul său cu privire la pericolele reprezentate de potențialul sistemelor cuantice, iar luna aceasta a publicat un raport ”Security in the Quantum Era” (Securitatea în era cuantică) în care detaliază necesitatea unor strategii ”quantum-safe” în prezent, pentru a menține integritatea și securitatea datelor extrem de sensibile în viitor. Unul dintre pericole este acela că adversarii ar putea să culeagă și să stocheze în prezent date criptate care ar putea fi exploatate dacă și atunci când computerele vor deveni capabile să spargă criptografia folosită pentru a le proteja.

    Trebuie remarcat faptul că procesorul Osprey, lansat de IBM în toamna anului trecut, are de trei ori mai mulți qubiți (433) decât cei prezenți în procesul său Eagle (127 qubiți) lansat în 2021, iar compania își propune să aibă un sistem de 4.158 qubiți până în 2025. Dacă va continua să avanseze în acest ritm, este foarte probabil să depășească 10.000 de qubiți înainte de sfârșitul acestui deceniu.

    Chiar dacă afirmațiile stadiului realizat de cercetătorii chinezi se dovedesc nefondate și nu pot fi confirmate, experții atrag atenția că acesta evidențiază cursa pentru descoperirea unei tehnologii care să depășească algoritmii de criptare a datelor folosind sisteme avansate, iar această cursă s-ar putea finaliza mult mai devreme decât se așteptau majoritatea specialiștilor.

    Ultimele articole

    Articole similare