Echipa de dezvoltare Firefox lucrează în prezent la serviciul Private Relay care printr-un click îți generează o adresă email de unică folosință pe care o poți utiliza la înregistrarea unui cont pe un site sau să te abonezi la ceva ce nu-ți inspiră încredere 100%.
Cum funcționează?
“Make an email alias with 1 click, and keep your address to yourself.“
Principiul de funcționare propus de cei de la Mozilla nu e deloc revoluționar. În esență, serviciul își propune să creeze un filtru de protecție între adresa personală de email și formularul de contact care abia așteaptă să-ți colecteze datele și să le livreze pe un server dubios, care cine știe în ograda cui se află.
“If any alias starts to receive emails you don’t want, you can disable it or delete it completely“
Ce îmi place la conceptul celor de la Mozilla este că, pe lângă faptul că permite generarea unei adrese de email de unică folosință cu un simplu click direct din browser, (fără să mai fie nevoie de utilizarea unor site-uri ca temp-mail.org care te bombardează cu reclame), oferă și funcționalitatea de administrare a adreselor de email create în acest scop.
Simplu și eficient
Tocmai simplitatea ideii mă atrage și face ca Private Relay să aducă un plus de securitate în utilizarea de zi cu zi a unui browser. În prezent, serviciul este listat în magazinul de extensii Firefox Browser în variantă experimentală, putând fi descărcat doar pe bază de invitație (invite-only alpha release).
Statistici: SPAM
Ca să vă faceți o idee, conform datelor oferite de cei de la Kaspersky, în trimestrul 3 al anului 2019, media mesajelor spam din traficul total de mesaje email înregistrat la nivel mondial a fost de 56%. Practic, un mesaj din două este spam. Primele trei țări care expediază astfel de trafic sunt: China cu 20.43%, SUA cu 13,37% și Rusia cu 5,60%. Deși hostingul și internetul rapid este accesibil, România nu se află nici măcar în top 20. Da, știu, nici eu nu am crezut, dar raportul poate fi studiat integral aici. Totuși, 25 de procente din traficul total nu este asociat niciunei țări, așa că poate contribuim “incognito”.
Extensia Firefox Private Relay poate fi descărcată de aici în momentul în care va fi lansată publicului.
Dacă v-a plăcut acest articol, sau dacă doriți să vă implicați în proiectul SecurityPatch.ro, ne puteți contacta la adresa de email [email protected] sau pe Twitter.