More

    Care sunt cele mai invazive aplicații ce partajează datele personale?

    Este una dintre cele mai populare aplicații de pe smartphone-urile noastre – dar Instagram se dovedește a fi un coșmar când e vorba de confidențialitatea celor care îl folosesc. Aceasta este concluzia unei analize a celor mai invazive aplicații utilizate realizată de pCloud. Studiul a folosit noile etichete de confidențialitate lansate de Apple prin App Store, concepute pentru a transparentiza modul prin care datele personale ale unui utilizator sunt colectate și partajate cu ceilalți.

    Secțiunile analizate sunt „Publicitate terță” și „Publicitate sau marketing pentru dezvoltatori”. Pentru a identifica şi compara cele mai agresive aplicații ce partajează datele personale către terți, au fost utilizate 14 categorii de date colectate.

    În medie, aproximativ jumătate dintre cele mai populare aplicații, diseminează datele utilizatorilor către terți, Instagram, Facebook și LinkedIn sunt fruntea listei, fiind cele mai agresive.

    „Nu este de mirare că există atât de mult conținut promovat în feedul dvs.”, „Cu peste 1 miliard de utilizatori activi lunar, este îngrijorător faptul că Instagram este un hub pentru partajarea unei cantități atât de mari de date ale utilizatorilor care nu știu.” spune pCloud în analiza sa.

    Practicile Instagram de colectare și partajare a datelor în mod default, reușesc să declanșeze multe dintre avertismentele Apple privind eticheta de confidențialitate, inclusiv oferirea de informații către terțe părți despre achizițiile și locația unui utilizator, informații de contact, căutarea și istoricul de navigare, precum și identificatorii personali și alte date despre utilizator.

    O cantitate de date care ar trebui să ne deschidă ochii

    Diagnosticul despre funcționalitatea aplicației Instagram este de asemenea direcționat terților, alături de informații financiare dacă sunt efectuate achiziții în cadrul aplicației.
    Facebook, clasat pe locul doi, deținut de aceeași companie-mamă, face același lucru – sunt singurele două aplicații, din 50 aplicații analizate de pCloud, care direcționează către terți și diagnosticul. În total, 79% din datele personale ale unui utilizator sunt date terților de fiecare dată când deschid aplicația pentru a naviga prin fotografii, videoclipuri și povești ale prietenilor postate pe Instagram.

    „Deși se poate avea încredere în aceste aplicații pentru a nu face nimic rău cu informațiile dvs, există o mulțime de oameni care nu pot”, spune pCloud – dacă aceste date ar putea fi într-un fel interceptate?

    Studiul realizat a dezvăluit că 80% din aplicații folosesc datele dvs în interes personal pentru a comercializa propriile produse în aplicație și nu numai. Aceasta include lucruri precum aplicațiile care vă servesc propriile reclame pe alte platforme, precum și promoții în aplicație în beneficiul lor propriu sau pentru terți care plătesc serviciul.
    S-a constatat că și aici Instagram și Facebook sunt fruntea listei. În total, 86% din date sunt colectate pentru uz personal, în materiale de marketing către utilizatori.

    Tipurile de date pe care Instagram le colectează în inter propriu sunt similare cu tot ceea ce împărtășește cu terți, dar include și categoria „alte date” ale Apple.

    pCloud sugerează că, dacă nu sunteți dornici să împărtășiți astfel de informații cu alții, există alternative disponibile. Unele dintre cele mai sigure aplicații pentru a proteja datele personale ale utilizatorilor de a fi partajate cu terțe părți includ nume familiare, cum ar fi Signal, Telegram și Discord , aplicații ce au un nivel mai ridicat de confidențialitate.

    Studiul ne arată că există și aplicații mai sigure de utilizat, pentru a vă păstra datele private…Clubhouse, Netflix și Signal fiind în fruntea listei.

    Favoritele în contextul pandemic, cum ar fi Skype, Microsoft Teams și Google Classroom, nu colectează deloc date și sunt în fruntea listei alături de Clubhouse, Netflix și Signal.

    Viitoarele “vedete” de socializare BIGO LIVE și Likke se numără printre primele 20 de aplicații sigure de utilizat, colectând doar 2% din datele personale ale utilizatorilor.

    În concluzie, volumul mare și tipul de date pe care Instagram și alte aplicații le colectează și le partajajează terţilor pot fi o surpriză pentru unii. Atunci, merită să ne amintim că, dacă produsul este gratuit, tu, ca utilizator, ești produsul.

    Ultimele articole

    Articole similare