Publicația The New York Times a publicat recent un articol despre o companie micuță, ce adună fotografii cu persoane identificate, din orice sursă posibilă și mai apoi utilizează inteligența artificială pentru a identifica aceleași persoane în alte fotografii.
În principiu, Clearview AI a conceput o aplicație de recunoaștere facială de ultimă generație, ce îți permite să faci o poză unei persoane, să o încarci în aplicație, iar aceasta îți găsește alte fotografii publice cu acea persoană, împreună cu link-urile unde fotografia a fost găsită.
Sistemul utilizează o bază de date de mai bine de 3 miliarde de fotografii pe care firma susține că le-a adunat de pe Facebook, YouTube, Venmo și alte milioane de site-uri web. Compania nu dezvăluie exact cum face acest lucru, dar oricine are o poză publică pe internet se află în baza lor de date indiferent dacă vrea sau nu.
Nostim este faptul că instituțiile de law enfocement din SUA au declarat că, deși au doar cunoștințe limitate despre modul cum aplicația Clearview funcționează și mai ales cine se află în spatele ei, se foloseau de ea de multă vreme pentru rezolvarea de cazuri precum crime, furturi, fraude cu cărți de credit, a furturilor de identitate, violuri sau a infracțiunilor de exploatare a minorilor.
Aplicația poate fi asociată cu ochelari de realitate augmentată astfel încât utilizatorii ar putea identifica în timp rePublicația The New York Times a publicat recent un articol despre o companie micuță, ce adună fotografii cu persoane identificate, din orice sursă posibilă și mai apoi utilizează inteligența artificială pentru a identifica aceleași persoane în alte fotografii.
Din fericire (sau nefericire), aplicația este disponibilă doar pentru instituțiile din state care se ocupă cu aplicarea legii și pentru un număr redus de companii în scopul asigurării securității.
Sursa: nytimes.com